Ovaj blog je posvećen aktuelnim ženskim borbama u Evropi. Prenosi iskustva borbi sa kojima se Feministički karavan susreo na svom putu, prelazeći Evropu od 6. marta iz Kurdistana do 17. oktobra u Portugalu.

Nakon 212 dana (7 meseci) provedenih na putu, 163 feminističkih javnih događaja širom Evrope, 147 umetničkih feminističkih događaja i 89 protesta na ulicima… Sa učešćem više od 1.000 žena u organizaciji i učešćem oko 30.000 ljudi na ovim događajima…

Na mapi iznad možete videti naš put i mnoga zaustavljanja koja je Feministkički karavan imao. Lokalni događaji su uvek bili organizovani od strane lokalnog kolektiva ili koordinacije Svetskog marša žena ili grupe koja bi se odazvala pozivu (pročitajte više ovde).

Jedan od ciljeva Karavana je bio da se dokumentuju ženske borbe (druge ciljeve pogledati ovde). Rad na dokumentaciji oduzima dosta vremena, tako da članci, videi i zvuci na ovom blogu ne prenose sva iskustva koja smo upoznali na našem putu. Nastavićemo da obogaćujemo ovaj blog narednih nedelja i meseci. Molimo vas da budete strpljive i da nas posećujete često!

——————————————————————————————————————————————–

ZATO ŠTO ima previše opresivnih sistema koji razdvajaju žene i globalnu žensku borbu i zbog toga moramo da se povežemo u našoj borbi, zahtevima, realnosti i strategijama na lokalnom, regionalnom i globalnom polju!

ZATO ŠTO mi kao žene nemamo dovoljno izvora na raspolaganju da naučimo naše istorije opresije i otpora, i zato moramo dokumentovati naše živote da bismo se zajedno oduprle!

ZATO ŠTO moramo učiniti vidljivim alternativne načine života i otpora kapitalizmu i patrijarhalnoj realnosti koji su napravljeni od strane žena, govoreći glasno i jasno da je drugačiji svet moguć.

ZATO ŠTO siromaštvo, ksenofobija, rasizam, gubitak i oduzimanje naših prava, mere štednje, rast fašizma čini ženske živote nemogućim za življenje i mi moramo povezati ove ukrštene opresije kako bi povezale i ojačale naše borbe i naše oslobodilačke borbe.

ZATO ŠTO je naša različitost naša snaga. Moramo nastaviti da radimo solidarno, komuniciramo naše feminističke alternative svetu i sestrama iz našeg pokreta, praveći našu mrežu i osnažujući naše saveze i naše feminističke političke prakse.

**Niko nije slobodan dok sve žene nisu slobodne!**

U otporu patrijarhalnom nasilju, koje se često vidi kao prirodno i legitimno, i dalje pogoršava nejednakosti među klasama, rasama i nacionalnostima mi pokušavamo da izgradimo feminističku ekonomiju zasnovanu na solidarnosti, ona koja menja postojeće obrasce proizvodnje i reprodukcije, distribucije i potrošnje, kako bi prepoznali i cenili kućni rad i brigu kao ključni značaj za opstanak ljudskog života.

Povezujemo ženske borbe sa borbama za suverinitet hrane. Mi izjavljujemo da je ženska samoorganizacija naša strategija za osnaživanje žena kao političkih akterki i izgradnja globalne sile u savezu sa društvenim pokretima koji dele našu antikapitalističku i antipatrijarhalnu borbu za društvo zasnovano na vrednostima slobode, jednakosti, pravde, mira i solidarnosti.

Karavan će koristiti naše realnosti koju imamo kao žene svih starosnih godina, rasa i klasnih razlika kako bi spojile i povezale žene koje pružaju otpor mizoginiji, merama štednje, fašizmu, patrijarhatu i svim vidovima nasilja nad ženama, uključujući i siromaštvo u Evropi.

https://www.facebook.com/caravanafeminista

4 thoughts on “

  1. motte- sapaly nicole

    continuez j ‘agis dans ce sens depuis mes 21 ans soit 48 ans d’ ‘actions, en ce moment nos pensions sont les plus faibles nos moyens d’agir plus compliqués. solidarité c’est la force de communication, de travail, de résistance que nous avons.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *