Veče u Društvenom centru Adelante, Sofija

Veče u Adelanteu, samoorganizovanom društvenom centru u Sofiji

Nismo imale dovoljno vremena na raspolaganju koje bismo provele sa aktivistkinjama iz Bugarske, ali smo imale koristan javni događaj koji se održao u Adelanteu, samoorganizovanom društveom centru u Sofiji. Centar nudi različite političke i kulturne aktivnosti, kao i podršku migrantima, kurseve jezika itd. U ovom centru možete naći i prozvode koji su napravljeni iz samoorganizovanih fabrika iz regije, besplatnu radnju i kafeteriju. Primile smo pomoć od aktivnih feministkinja iz ovog centra tokom našeg boravka u Sofiji.

Veče se sastojalo od tri dela: prvi deo bio je performans organizovan od strane Beyond Border grupe (videti više ovde), koje su izvodile dve žene iz Turske zajedno sa dve žene iz Jermenije. U drugom delu smo predstavile putanju karavana, prikazale fotografije koje smo napravile tokom puta i pričale o ženama i njihovim borbama sa kojima smo se susrele. Poslednji deo je obeležila diskusija, koja se sastojala iz dva dela: diskusija o iskustvu karavana, uglavnom o ženskom kurdskom pokretu i borbi, drugi deo se fokusirao više na ženske društvene probleme u Bugarskoj.

Adelante Center, Sofia

Bilo je veoma prijatno veče. Diskusija koju smo imale o kurdskom pokretu je napravljena u slobodnom feminističkom duhu, većina prisutnih su podelili svoje ideje i pitanja vezana za borbu koja nam daje najviše nade (kurdska borba) u svetu ovih dana. Zajedno smo preispitivali strategije koje žene u pokretu koriste kao sredstvo za sticanje moći i menjanja društva, veze sa ekologijom, kontradikcije oko militarizacije i mirnovnog aktivizma i ženske vojske, naše razumevanje koncepta gineologije (jineology)…

U drugom delu diskusije postavile smo pitanja našim sestrama koje žive u Bugraskoj. Razumele smo ograničenja sa kojima se feministkinje suočavaju zbog odsustva aktivnog pokreta (nijedan feministički ili ženski protest se nije organizovao godinama u ovoj zemlji). U svakom slučaju, nedostatak ustanova koje vode računa o deci ili koliko su skupe i/ili pune ove ustanove ukoliko i postoje, one se suočavaju sa nekim vidom otpora u društvu, od strane aktivista. Saznale smo da je u Bugarskoj abortus legalan do dvanaeste nedelje trudnoće, ali nije besplatan i može biti poprilično skup, sa cenom oko pola prosečne mesečne plate. To znači da je abortus i dalje stvarni problem za žene iz siromašnih sredina koje verovatno ne mogu da pristupe abortusu pod sigurnim uslovima.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *