Manifest pročitan od strane KJA ekološke komisije u Talay Tepe gradskoj šumi u Dijarbakiru (Amed), devetog marta, posle akcije sadnje drveća

serra-akcan_F9B3204Manifest pročitan od strane KJA ekološke komisije u Talay Tepe gradskoj šumi u Dijarbakiru (Amed), devetog marta, posle akcije sadnje drveća

Za štampu i javno mnjenje:

Kao KJA (Slobodni ženski kongres) ekološka komisija, pozdravljamo delegaciju Svetskog Marša Žena i sve proleterke žene ovde.

Sada smo u Talaytepe-u i ovo područje je jedno od najvažnijih mesta koje pomaže gradu da diše. Ova oblast je proglašena kao Gradska Šuma od strane opštine, ali se nažalost suočava sa mnogim poteškoćama. Vlada želi da planira ovu oblast na svoj način, da je prekrije betonom, ukratko, da nas ostavi bez daha.

Mi smo društva koja svedoče ova poimanja godinama. Sa mnogo razaranja, brana, hidroelektrana, ogromnih projekata u Kurdistanu i Turskoj, skoro sve uzajamne oblasti će uskoro biti uništene.

Otpori hidroelektranama na Crnom moru, otpor u Gezi parku, u METU (Srednjoistočnom tehničkom univerzitetu) i Hevsel baštama bili su savesni krici društva protiv ovih napada.

Pre godinu dana, vlada je proglasila planove da primene svoje sulude projekte kao što je pljačka Tigris doline, hidroelektrane i pretvaranje stadiona u šoping centar. Ovo su samo neki od primera ovog poimanja. Sa ovim pljačkaškim projektima, cilj nije samo profit/zakup, već i da sruše našu kulturu i identitet uništavajući naše uspomene.

Ali mi uvek proglašavamo i nastavljamo da proglašavamo naše legitimne, demokratske reakcije protiv ovih pljačkaških projekata. Nećemo dozvoliti razarajuće projekte!

Danas, u Talaytepe-u, zasadile smo naša drveća sa sloganom “NAŠA DRVEĆA SU NAŠA NADA I NAŠ OTPOR”. Svi treba da znaju da su se drveća koja smo zasadile srela sa zemljištem sa svim trudom proleterskih žena i da će rasti. Ovo je aktivnost koju smo organizovale danas kako bi odbranile zajedničke prostore ljudi. Opet, glasno govorimo da ćemo braniti našu kulturu, zajedničke prostore i našu prirodu do kraja!

NEKA DUGO ŽIVI BORBA ŽENA I HUMANOST!

NEKA DUGO ŽIVI SVETSKI MARŠ ŽENA!

NEKA DUGO ŽIVI ZEMLJIŠTE, PRAVDA I SLOBODA!

SLOBODNI LJUDI, SLOBODNO DRUŠTVO, SLOBODNA PRIRODA!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *