Veštice sa kampusa – Kampüs Cadıları

10.marta 2015. godine Feministički karavan je bio u Antakji, Turska

Sa njihovim velikim, šiljatim ljubičastim šeširima i svojim feminističkim pesmama, Veštičiji kampus (Kampüs Cadıları na turskom) ne prolaze nezapažene na demonstracijama. Uputile smo se da se upoznamo sa njima.IMG_20150310_143652_063

Kampüs Cadıları je organizacija napravljena od strane ženskih studenata da bi omogućila ženama da se samoorganizuju, prikažu nasilje i da se bore protiv nasilja i uznemiravanja žena na univerzitetima. Nekoliko grupa su osnovane u poslednje tri godine, u Istanbulu, Antakji, Adani i Izmiru.

Ove feministkinje i antikapitalistkinje vode akcije protiv silovanja, ubistva žena, kontrole ženskih tela, uličnog uznemiravanja i tako dalje. One osuđuju seksizam u obrazovanju i sistem univerziteta i rade na izgradnji solidarnosti među ženama i pravljenju prostora za žene da osude ove različite vidove nasilja.

Ove veštice zahtevaju pravo na više obrazovanje i poslove koji im omogućavaju da žive nezavisno. Odbijaju zapovesti braka, porodice i uloge koja im je nametnuta od strane društva.affiche sorcières du campus

U prostoru za vreme od tri godine, uspele su da okupe veliki broj mladih žena oko nekih veoma radikalnih zahteva. Vidljivo i dinamično učestvuju u feminističkim demonstracijama, organizuju akcije na ulicama, kao i “sedeljke”, 8. marta (Međunarodni dan žena), 25. novembra (Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama), Dan zaljubljenih, pa čak i Noć veštica!

Saznajte više o njihovim akcijama:

Pogledati na Facebook-u            Na twitter-u

KADER ORTAKAYA, ubijena veštica

Tokom protesta u Antakji, držale su banere na kojima je slika Kader Ortakaye i pričale su nam o mladoj ženi, članici Veštičijeg kampusa. Kader je ubijena od strane turske vojske prošlog novembra, kada je pokušala da stigne do Kobanea, gde bi se pridružila kolegama koje protestvuju.

Marion LafonIMG_20150310_144228_615

Read the article about one of there action in april 2016

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *